Verslag van het 1e gedeelte van de algemene ouderavond

vrijdag 7 september 2018

Thema: Social Media door Merijn Bartman van Bureau Jeugd en Media

Een computer of tablet is niet meer weg te denken uit het leven van kinderen. Ze raken er al heel jong mee vertrouwd. Merijn liet ons een filmpje zien van hoe een jonge peuter al gewend geraakt was aan het omgaan met een tablet. Het was grappig om te zien dat een tijdschrift gebruikt werd als tablet. Het kindje veegde over de foto’s alsof het een tablet was en hoopte dat er iets gebeurde.
Merijn vertelde ons dat we als ouders en leerkrachten een taak hebben kinderen op te voeden met het gebruik van smartphones, tablets, computers, zodat ze veilig het internet kunnen gebruiken. Kinderen hebben ons (ouders en leerkrachten) nodig omdat ze erg kwetsbaar zijn op het internet.

Kinderen:
• vinden het moeilijk beelden te begrijpen
• nemen de tekst vaak letterlijk
• zijn vaak makkelijk beïnvloedbaar
• zijn gevoelig voor afwijzing en manipulatie

Voorbeelden waren hiervan dat kinderen makkelijk hun codes, telefoonnummer, foto’s van zichzelf enz. geven aan mensen die ze online vertrouwen.
Merijn gaf ons een superhandige site als tip mee om stapsgewijs te doorlopen als ouder, maar ook als leerkracht om ideeën op te doen. De site is: veiliginternetten.nl
Dit is een echte aanrader om eens te bezoeken.

Vervolgens gaf Merijn aan dat het nodig is om duidelijke afspraken te maken met kinderen.
Als voorbeeld gaf ze de afspraak onder het eten de telefoon weg te leggen of helemaal uit te doen, zodat er gezellig met elkaar gepraat kan worden. Deze afspraak geldt dan natuurlijk ook voor de ouders, want goed voorbeeld doet goed volgen!

Nog een belangrijke afspraak: kinderen mogen de telefoon niet mee naar hun slaapkamer nemen als er geslapen moet worden, zodat kinderen niet tot midden in de nacht nog allerlei berichtjes kunnen versturen.

Ook is het belangrijk dat je als ouder en/of leerkracht regelmatig praat over wat kinderen op het internet doen en ook regelmatig kijkt wat ze doen.
Merijn verwees naar de site kijkwijzer.nl om te kijken of de spelletjes wel bij de leeftijd passen.
Ook is het belangrijk dat je als ouder begrijpt hoeveel plezier kinderen hebben op het internet. Verbieden werkt vaak averechts. Samen kijken en af en toe samenspelen is hierbij ook belangrijk.
Bespreek met kinderen wat zet je wel op Facebook, Instagram, Snapchat en wat moet ik er absoluut niet op zetten. En ook hoe ga je online om met de mensen die je op het internet ontmoet.
Vervolgens kregen we allemaal een kleine folder mee met handige sites.

Delen via