nieuwsbrief

basisschool Sbo de Boemerang

27 september 2018

Algemeen

In deze Boemeranginfo staan een paar algemene berichten en berichten van een 3-tal groepen.
In de volgende Boemeranginfo zullen weer andere groepen een berichtje plaatsen.
Alle geplaatste berichten en fotoalbums van alle groepen zijn ook terug te vinden op onze website:
www.boemerang.info

Verslag van het 1e gedeelte van de algemene ouderavond

Verslag van het 1e gedeelte van de algemene ouderavond

Thema: Social Media door Merijn Bartman van Bureau Jeugd en Media

Een computer of tablet is niet meer weg te denken uit het leven van kinderen. Ze raken er al heel jong mee vertrouwd. Merijn liet ons een filmpje zien van hoe een jonge peuter al gewend geraakt was aan het omgaan met een tablet. Het was grappig om te zien dat een tijdschrift gebruikt werd als tablet. Het kindje veegde over de foto’s alsof het een tablet was en hoopte dat er iets gebeurde.
Merijn vertelde ons dat we als ouders en leerkrachten een taak hebben kinderen op te voeden met het gebruik van smartphones, tablets, computers, zodat ze veilig het internet kunnen gebruiken. Kinderen hebben ons (ouders en leerkrachten) nodig omdat ze erg kwetsbaar zijn op het internet.

Kinderen:
• vinden het moeilijk beelden te begrijpen
• nemen de tekst vaak letterlijk
• zijn vaak makkelijk beïnvloedbaar
• zijn gevoelig voor afwijzing en manipulatie

Voorbeelden waren hiervan dat kinderen makkelijk hun codes, telefoonnummer, foto’s van zichzelf enz. geven aan mensen die ze online vertrouwen.
Merijn gaf ons een superhandige site als tip mee om stapsgewijs te doorlopen als ouder, maar ook als leerkracht om ideeën op te doen. De site is: veiliginternetten.nl
Dit is een echte aanrader om eens te bezoeken.

Vervolgens gaf Merijn aan dat het nodig is om duidelijke afspraken te maken met kinderen.
Als voorbeeld gaf ze de afspraak onder het eten de telefoon weg te leggen of helemaal uit te doen, zodat er gezellig met elkaar gepraat kan worden. Deze afspraak geldt dan natuurlijk ook voor de ouders, want goed voorbeeld doet goed volgen!

Nog een belangrijke afspraak: kinderen mogen de telefoon niet mee naar hun slaapkamer nemen als er geslapen moet worden, zodat kinderen niet tot midden in de nacht nog allerlei berichtjes kunnen versturen.

Ook is het belangrijk dat je als ouder en/of leerkracht regelmatig praat over wat kinderen op het internet doen en ook regelmatig kijkt wat ze doen.
Merijn verwees naar de site kijkwijzer.nl om te kijken of de spelletjes wel bij de leeftijd passen.
Ook is het belangrijk dat je als ouder begrijpt hoeveel plezier kinderen hebben op het internet. Verbieden werkt vaak averechts. Samen kijken en af en toe samenspelen is hierbij ook belangrijk.
Bespreek met kinderen wat zet je wel op Facebook, Instagram, Snapchat en wat moet ik er absoluut niet op zetten. En ook hoe ga je online om met de mensen die je op het internet ontmoet.
Vervolgens kregen we allemaal een kleine folder mee met handige sites.

De gouden weken - groep 1/2

De gouden weken - groep 1/2

De afgelopen weken zijn we met veel plezier aan het werk gegaan met elkaar!
De eerste weken hebben we gewerkt en gespeeld over: “ik ben ik en jij bent jij”
We hebben geleerd dat: “Regels ons kunnen helpen” We hebben afspraken met elkaar gemaakt.
Bijvoorbeeld: Er is er één die praat zodat het luisteren beter gaat.
Spelenderwijs hebben we aandacht besteed aan: “Ik ben ik, jij bent jij…en samen zijn we wij!”
De kinderen hebben hier heel hard aan gewerkt. We konden een appluisje verdienen.
Om als de appluisjes vaas helemaal vol is iets gezelligs te gaan doen met elkaar. Om dit te vieren hebben we samen gespeeld in het park.

Letter van de week
Deze periode werken we met en over nieuwe letters van de week de “i” van ik, de “k” van kikker en de “v” van vriendjes.
De juf geeft de lettertas met letterbrief mee naar huis. Thuis kunt u met uw kind maximaal twee voorwerpen of foto’s zoeken waar je de letter aan het begin hoort. De volgende dag nemen de kinderen de voorwerpen en/of foto’s in hun lettertas mee naar school.
We maken dan een woordkaart en zetten dit op “de letter van de week tafel” in de klas.
De meegenomen spullen geven wij weer mee naar huis.
Cijfer van de week
Daarnaast gaan we werken over het cijfer van de week. De juf geeft de cijfertas mee met hoeveel spullen de kinderen mogen meenemen en dan ook graag de volgende dag de tas met inhoud terug. Want er komt ook een “cijfer van de week tafel” in de klas.

Woorden binnen ons thema
We besteden extra aandacht aan woorden zoals:
Maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag, de vriend, de vriendin, samen, alleen, ruzie, goed maken, de knuffel, lief, samen spelen, stoeien, het speelgoed, de slinger, de kaart, de taart, spelletjes, winnen, verliezen, emotie, blij, boos, bang, verdrietig, ongeduldig, delen, om de beurt, bijzonder, feestelijk en vieren

We ronden het thema feestelijk af op donderdag 18 oktober.

Groep 3/4 - Start van de gouden weken

Groep 3/4 - Start van de gouden weken

Groep 3-4 heeft een leuke start gemaakt met de gouden weken.
Deze weken staan in het teken van elkaar leren kennen en het vormen van een hechte groep.

In de zandbak van de school van de school waren ineen goudstukken te vinden.
Deze stenen hebben we in een mooi zakje gedaan met daarin een wens wat je aan het eind van dit schooljaar hebt geleerd. Deze zakjes hangen aan een tak achter in onze klas.

We doen ook leuke kringspelletjes, zoals bijvoorbeeld door een hoepel gaan met de handen vast aan het buurkind. Dat is toch moeilijk!!!!

Ook hebben we 2 gouden hoeden in de klas. Iedere dag zijn 2 kinderen aan de beurt die de hele dag goud waard zijn en van ons allemaal complimenten krijgen.
Hebben jullie onze mooie spreuk al op het raam gezien? Hier komen ook nog onze silhouetten op.

Groep 3 - Wat je allemaal kunt doen met appels!

Groep 3 - Wat je allemaal kunt doen met appels!

Wat kunnen we veel met appels!!
Juf Tineke en juf Nienke hebben appels geraapt in de tuin van een oud collega. In de klas hebben we er van alles mee gedaan.
We hebben er allereerst overheerlijke appelmoes mee gemaakt.
De volgende dag maakten we appelsap en aan het eind van de week appelcadeautjes.
Wat was het spannend om met echte messen te mogen snijden!
Wat zijn appels toch lekker!! Ook om zo op te eten.

Nieuws uit groep 3/4

Nieuws uit groep 3/4

Wij zijn dit jaar goed gestart, wat een kanjers hebben wij in de groep. Wat hebben we al veel geleerd.

De kinderen uit groep 3 kennen al veel letters en kunnen zelfs al kleine woordjes lezen, heel knap! Groep 3 kent de letters i, k, m en s al. Groep 4 leest al steeds moeilijkere woorden en oefenen met de d, b, p. eu, ui, uu en de oe.

Ook het rekenen gaat al super! Groep 3 is flink aan het tellen en weet het verschil tussen meer, minder en evenveel. Groep 4 rekent al met geld!

Natuurlijk doen we nog veel meer!

We zijn dit jaar begonnen met de gouden weken. We spelen samen gezelschapspelletjes om elkaar beter te leren kennen. We geven elkaar complimenten, vraag de kinderen maar eens naar de gouden hoed?

De complimenten schrijven we op gouden sterren en deze hangen we aan het plafond, zodat iedereen kan zien hoe knap wij zijn!

Ook hebben alle kinderen bedacht wat ze aan het einde van dit schooljaar willen, kunnen of wat ze geleerd willen hebben. Dit hebben we op een mooi papiertje geschreven en samen met de gouden stenen aan onze hoop- en dromenboom gehangen. Aan het einde van het schooljaar gaan we kijken of het gelukt is. Daar hebben de juffen in ieder geval alle vertrouwen in.

Schaapskooi - groep 5/6

We zijn met onze groep 5/6 naar de schaapskooi geweest. We hebben een superleuke en leerzame dag gehad. De Schaapsherder vertelde over het schapen hoeden met behulp van de hond. De vrijwilligers vertelden de kinderen over het bos en de heide en we hebben lekker gespeeld en in de bomen geklommen. We hebben ook nog lekker geknutseld met de spullen die we in het bos hadden gevonden. Na afloop mochten we de knutselwerkjes meenemen en we kregen ook nog een zak met schapenwol mee, waar we onze eigen schapen mee hebben gemaakt in de klas.

Kids College Apeldoorn

Kids College Apeldoorn

Kids College Apeldoorn helpt kinderen te ontdekken waar ze goed in zijn!

KCA verzorgt op 24 zondagmiddagen per jaar gastlessen waarin telkens een ander beroep centraal staat. Van webdesigner tot politieagent, van automonteur tot cameraman: kinderen komen op plaatsen waar ze anders niet zouden komen. Het (gratis) programma is bedoeld om het zelfbewustzijn en het zelfvertrouwen van kinderen te vergroten. Verleg je grenzen, weet wat je waard bent, laat jezelf zien!

We starten ons programma op zondag 23 september. Er is nog plaats voor kinderen uit groep 7 en groep 8!

Voor meer informatie: zie onze website www.kidscollegeapeldoorn.nl of mail met Patricia Wentzel, info@kidscollegeapeldoorn.nl

 

Dag van de Duurzaamheid

Wederom een grote manifestatie op de Zwitsal op de Dag van de Duurzaamheid - woensdag 10 oktober 2018

De dag van de duurzaamheid Apeldoorn viert dit jaar zijn 5-jarig jubileum!! Reden om opnieuw een manifestatie op het Zwitsal terrein te organiseren.

Activiteiten op de Zwitsal
Op de Zwitsal zijn de hele dag door activiteiten en workshops te volgen. Een aantal ondernemers op het terrein hebben de handen ineen geslagen, omdat ze duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan.
In de ochtend zijn de workshops voor 500 eerstejaars techniek studenten van ROC Aventus. In de middag zijn alle Apeldoorners welkom: met name voor kinderen en jongeren is er veel te beleven. Vanaf 13.30 uur is iedereen van harte welkom. Gratis toegang!

Wat is er te doen?
De ROC studenten worden verwelkomd door Jelle Hilarius, top-volleyballer en duurzame verbinder. Hij zal de studenten meenemen in zijn zonnepanelen project, waarbij sportvelden – die een groot deel van de dag ongebruikt liggen - op een revolutionaire wijze benut kunnen worden. Ook geeft hij één van de vele workshops die dag: W1NNEN, zelfsturing in de topsport.
De hele dag door zijn er verschillende workshops te volgen. Vanaf 13.30 uur dus ook voor iedereen in Apeldoorn.
Een greep uit de activiteiten:
We gaan een zogenaamde rooktest doen en kijken hoe ‘lek’ het Ondernemershuis is: wat zou er gedaan kunnen worden om dit gebouw aardgasvrij te maken? Bij ‘Precious Plastic’ gaan we zelf plastic scheiden en een nieuw product ervan maken. Doe de Obstakelrun, scheidt je afval, bouw mee aan onze Recylce-Tree of bak pannenkoeken met een elektrische auto! Bekijk de techniek van de toekomst, ervaar de Electric Experience. Er is aandacht voor Virtual Reality, the Voice of your Life, Aikido en Techniek, de plastic soep en de manier waarop we naar afval kijken.


Waar: Zwitsal Terrein, de Drieslag, Vlijtseweg te Apeldoorn.
Wanneer: 10 oktober van 13.30 uur tot 16 uur
Toegang: gratis

Voor meer informatie: www.duurzaam-apeldoorn.nl

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u een relatie van ons bent of omdat u zich heeft aangemeld voor de nieuwsbrief.

Sbo de Boemerang is onderdeel van Leerplein055