nieuwsbrief

basisschool Sbo de Boemerang

9 maart 2017

Personeel

Helaas hebben we nog steeds een aantal langdurig zieke collega's. Het gaat hierbij om juf Henriette en juf Ellen, beide onderwijsassistentes in de onderbouw en juf Angel, leerkracht in groep 4/5. Henriette en Ellen zijn druk in de eigen groepen aan het re-integreren.
Juf Anne, die de ziektevervanging van Ellen deed, heeft gekozen voor een volledige baan in Eerbeek op een basisschool. Daarom hebben we voor de voorjaarsvakantie afscheid van haar genomen. Vanaf maandag 6 maart werkt juf Judith als ziektevervanger in groep 3/4 op maandagmorgen, donderdag en vrijdagmorgen. Veel werkplezier gewenst op de Boemerang.
Juf Angel zit nog in de medische molen vanwege haar gehoorprobleem.

Verder hebben we in deze tijd ook te maken met de griepgolf onder kinderen en personeel. Gelukkig gaat het hierbij meestal om kortdurende ziekteperiodes. Het is ons tot op heden gelukt de leerlingen op te vangen met eigen personeel, dat extra werkt, bekende ziektevervangers of het verdelen van een groep. Tot op heden hebben we gelukkig nog geen groepen naar huis moeten sturen. We hopen dat met het voorjaar op komst, de griep op z'n retour is.

 

 

Ontwikkelingsperspectiefplan (OPP)

De toetsen zijn afgenomen in de maanden december en januari. Iedere leerkracht maakt daarna een OPP (ontwikkelingsperspectiefplan) voor iedere leerling. Dit OPP wordt altijd besproken in een groepsoverleg in de maanden maart en april, met de eigen leerkrachten van de groep, de intern begeleider, een orthopedagoog en een directielid. Daarna wordt het OPP rond of op het ouderspreekuur van april besproken met de ouders.

Groep 1/2

Na de vakantie zijn we gestart met het nieuwe thema : DE BOERDERIJ
In de speelklas hangen de overalls klaar want als de boer en boerin aan het werk gaan kunnen ze zomaar vies worden. We leren welke dieren er op de boerderij zijn en ook welke producten er van de boerderij komen. Die kopen we dan natuurlijk bij de boerderijwinkel.

De kippen leggen lekkere eitjes en we hebben in de klas een eitje gekookt en gaan er ook nog één bakken. Daar leer je veel nieuwe woorden van. Wat we vervolgens ook weer bij ons spel kunnen gebruiken. Dus: In de watertafel spelen we dat we eieren koken.

In de bouwhoek kunnen we hokken voor de dieren bouwen waarbij we ordenen, de koeien bij de koeien en de varkens bij de varkens en ga zo maar door.

Bij al deze activiteiten kan natuurlijk ook veel geteld worden. We leren dat we links moeten beginnen met tellen en wat veel /weinig, meer / minder, evenveel is.

In de klas is ook een echte baal stro gezet, zo kunnen we met verschillende materialen veel ervaringen op doen en wie weet…………….

Gaan we ook nog naar de kinderboerderij!!!!!!!!!

Groeten van de juffen van groep 1 en 2

Wendy, Femke K., Henriëtte, Femke S. en Tineke

Groep 3/4

Na een weekje vakantie zijn we weer helemaal opgeladen voor de komende periode tot aan de tulpvakantie.

Het nieuwe thema voor de komende periode wordt verkeer en dan m.n  'Ik in het verkeer ' wandelend en op de fiets. We gaan proberen de parkeerplaats als oefenparcours te gebruiken en daar zullen we ook 'examen 'doen en een fietsbewijs halen. Om veel te kunnen oefenen, hebben we fietsen nodig. We vragen jullie om zoveel mogelijk de fiets van je kind op dinsdag mee te geven of op die dag op de fiets naar school te komen. Alleen zo kunnen we er wat van maken!

groep 3:

Lezen: we zijn verder gegaan met kern 5 en oefenen momenteel de letter -ou-, de otje-ou. Vraag maar aan je kind wat dat betekent !
Na deze letter komt de uu aan bod.
Rekenen: de kinderen zijn begonnen in het 3e deel voor groep 3 van de nieuwe rekenmethode, blok 5.  De getallenlijn wordt langzamerhand uitgebouwd naar 30, 50 en tenslotte 100. De sommetjes tot 10 moeten geautomatiseerd worden en de sommen tot 20 worden straks mbv het rekenrek opgelost.

Schrijven blijft erg lastig voor de meeste kinderen, als je oefent met je kind, denk er dan om dat de lettervormen gemaakt worden van boven naar beneden.

groep 4:

De groep 4 studenten zullen merken dat de eisen die aan hun werk gesteld worden zullen toenemen. werk moet beter leesbaar zijn, rekenrekken moeten langzamerhand minder gebruikt gaan worden en taken moeten echt af!

Lezen: We zijn begonnen in kern 10 en we maken kennis met echt lastige, moeilijke woorden, woorden met : eeuw, uw, ieuw, -rkst , en na-gel.

De lettercombinaties worden moeilijker, de woorden steeds langer. De kinderen zullen af en toe leesstof mee naar huis krijgen om wat extra te oefenen, niet meer dan 10 of 15 minuten hoor!

Rekenen: We zijn met groep 4 begonnen aan het 2e deel van gr. 4, blok 3: We rekenen tot 20 en lezen getallenlijnen tot 100. We springen op de getallenlijn :35 + 27= 35-45-55  55+7= 55+5+2= 62 . Verder wordt aandacht besteed aan geldrekenen, puntsommen, en tijd.

Zo, jullie zien het, genoeg te doen. Binnenkort krijgen jullie een uitnodiging om het OPP (Ontwikkelings Perspectief Plan) te komen bespreken en te ondertekenen en oh ja denken jullie even aan de fietsen op dinsdag ?? (zie bovenaan dit stukje)

Met vriendelijke groeten,

de juffen :Nienke, Femke, Julliette , Ellen, Danielle en Renee

Groepen 4/5 en 5

De vakantie zit erop. Jammer dat het regende, maar meeste kinderen kwamen toch met gezellige verhalen weer terug op school.

Voor de vakantie hebben we met u allemaal het thema Gezond afgerond. Tijdens het thema is er van alles aan bod gekomen. We hebben het gehad over de werking van je darmen, je ogen en je hersens. Allemaal moeten ze gezond zijn om goed te kunnen functioneren. Daarom is het belangrijk dat je gezond eet en goed beweegt!
Het was een hele mooie en fijne afsluiting, in ieder geval voor groep 4/5. Helaas viel het voor groep 5 een beetje in het water door het ziek zijn van juf Ingrid. Dat was een domper. Gelukkig konden we wel allemaal meedoen aan het rennen. Sommigen waren supersnel! Die waren alweer binnen voordat we het wisten. En wat vonden de kinderen het leuk dat een aantal ouders mee renden! Super!

Toen we weer terug op school waren, begonnen we met het lied dat we hadden geoefend. Een olifant die naar de tandarts moest! Omdat we tijdens het thema hard geoefend hadden met tandenpoetsen, hadden we een tandartspraktijk in werking. De kinderen wilden graag laten zien hoe alles gaat bij de tandarts. En omdat wij zo graag fruit eten, hadden we onze sapbar ook geopend. Op beide plekken was het even geduld beoefenen want er waren veel klanten! Volgens mij is het toch gelukt om iedereen te bedienen. De volgende dag hebben we nagepraat en waren de kinderen enthousiast over het aantal ouders dat er was komen kijken. Dank u wel daarvoor!

Deze week was juf Ingrid nog ziek. Gelukkig heeft juf Manon haar groep overgenomen zodat de kinderen een fijne start hadden.
Samen met juf Ingrid en haar groep zijn we aan het kijken wat het volgende thema wordt. We hebben wel een idee, maar…. Dat houden we nog even geheim en hoort u binnenkort van de kinderen.

Groeten van juf Ingrid, juf Lidewij, juf Manon en meester Bert

 

Groep 5/6

De voorjaarsvakantie zit er al weer op. Soms leek het meer op de herfst met al die regen.
Voor de vakantie hebben we het thema afgesloten. Iedereen was heel enthousiast. Ook de filmpjes waren erg leuk. We hebben ook een superles gehad bij de dansschool. 

In onze groep is ook weer het een en ander veranderd. Omdat er weer nieuwe kinderen op school bij kwamen, moesten er kinderen door schuiven. In onze groep zijn dat Petar en Jennifer geworden. Zij zijn naar groep 7 gegaan en wij hebben Rowena en Jheylanio daarvoor in de plaats gekregen. Allebei heel hartelijk welkom en we hopen dat jullie een leuke tijd bij ons in de groep hebben. 

Nog even een zakelijke mededeling: we hebben gym op dinsdag, woensdag en vrijdag. Het zou wel heel fijn zijn als iedereen dan gymspullen bij zich heeft. De laatste tijd worden de gymspullen steeds vaker vergeten. Als kinderen dan roepen dat hun moeder vergeten is om de gymspullen in de tas te stoppen, leggen wij ze uit dat ze hiervoor zelf verantwoordelijk zijn / moeten worden. Alvast bedankt voor uw medewerking.

Binnenkort hebben we weer de OPP-gesprekken waarvoor u nog wordt uitgenodigd en waarin u te horen krijgt hoe het met de vooruitgang is.

Met het nieuwe thema kunnen we nog alle kanten op. We gaan aan de slag met de provincies en ook met geschiedenis.

We gaan ook weer een schoolreis plannen. Omdat het bijna onbetaalbaar is om een bus te huren willen we wel weer een beroep doen op mensen die ons met de auto willen brengen en/of halen. Er is nog niets bekend, maar wilt u er vast over nadenken of u dat zou willen.
Mocht u vragen hebben dan kunt u altijd bij ons terecht.

Met vriendelijke groeten, de juffen en de meester

 

Groepen 7

Met heel veel plezier hebben wij gewerkt aan het thema de gezonde school, met als hoogtepunt de kookstudio’s in de groepen! Wat een feest dat alle kinderen hun eigen recept thuis hebben uitgekozen, hebben voorbereid en in de klas voor al hun klasgenootjes hebben gekookt Het rook hier heerlijk! Het is fijn dat de kinderen zich bewuster zijn geworden van wat ze allemaal eten en drinken.

De dansworkshop bij Tim Koldenhof was een groot succes! Wat leuk om onze kinderen zo onbevangen te zien bewegen. Zeker voor herhaling vatbaar! De afsluiting van het thema buiten (lopathon) en binnen (samen met de ouders in de klassen), was ook zeer geslaagd. Op dit moment zijn we in overleg wat het volgende thema zal zijn, zodra dit bekend is hoort u dat!

Verkeersexamen

We zijn volop bezig met de voorbereidingen van de fiets examens. Op 13 april is het praktijkexamen, we raden u aan vooraf de route enkele malen te oefenen. Vooraf zullen we in de klas het theoretische gedeelte afnemen.  Op het moment dat wij de route in bezit hebben, delen wij die met u! 

Groeten van de juffen en meester van de groepen 7

Week van de techniek

Aankomende maandag 13 maart brengen de groepen 7 in het kader van de week van de techniek op de fiets een bezoek aan het ROC Apeldoorn. Zij mogen daar zelf aan de slag met verschillende technische onderwerpen!  

"Techniek achter glas" is de voorlopige slogan voor het thema van 2017 
 
De versie van 2017 zal iets unieks gaan worden. De organisatie is volop bezig om alles te regelen en te organiseren. Als het lukt wat ze voor ogen hebben dan wordt dit een onvergetelijke versie van de Week van de Techniek die nog flink zal na dreunen bij de bezoeker en de toeschouwers. 

Rondje technische bedrijven
Als afsluiting van de Week van de Techniek is het weer mogelijk 5 verschillende technische bedrijven te bezoeken. Alle leerlingen krijgen na afloop van hun bezoek aan Aventus een gereedschapskoffertje met daarin een plattegrond en couponvel. Met deze gereedschapskoffer, couponvel en plattegrond kunnen ze op zaterdag op pad. Met hun ouders/verzorgers, zusjes, broertjes kunnen ze op bedrijfsbezoek bij

• Bouwmensen Apeldoorn

• Hamer B.V.

• ten Have Metaalwerken

• Hetraco

• Hollander Techniek

• Mulder Systems

Meer informatie op de pagina Open Dag 2017

Ter plekke magen je achter de schermen kijken wat het desbetreffende bedrijf allemaal doet. Daarnaast mag je zelf ook de handen uit de mouwen steken en van alles zelf doen en onderzoeken. Aan het einde van het bedrijfsbezoek bij inlevering van hun coupon krijgen de leerlingen een echt stuk gereedschap mee voor in de gereedschapskoffer.
Als de kinderen alle 6 technische bedrijven hebben bezocht kunnen ze na de Week van de Techniek met een goed gevulde gereedschapskoffer naar huis waar ze dan nog lekker “technisch” aan de slag kunnen.

 

 

Groepen 8

Beste ouder(s)/verzorger(s)

De spannende periode van het verwijzen is achter de rug. Natuurlijk zijn we nog steeds aan het afronden, maar alle aanmeldingen zijn de deur uit en nu kunnen de VO scholen de gegevens gaan bekijken en procedure verder in gang zetten.

Voor de vakantie hebben de beide groepen 8 het schoolbrede thema afgesloten. Wat zijn wij trots op de kinderen, wat hebben ze enorm veel geleerd en wat hebben ze de presentaties goed gedaan!

En dan nu?? Het nieuwe thema is inmiddels geïntroduceerd. We werken ook bij dit thema samen. We duiken de geschiedenis van de WOII in. De kinderen zijn erg betrokken, hebben vragen, zullen op onderzoek uit gaan over o.a. de jodenvervolging, Hitler en Nederlands-Indië.

De eerste brieven over het schoolkamp heeft u inmiddels ontvangen.
Hierbij nog een keer de juiste data:
We gaan van maandag 19 juni t/m woensdag 21 juni met elkaar naar Ermelo.
Binnenkort ontvangt u van ons een uitnodiging voor de ouderavond, zodat echt van alles op de hoogte bent.

Hartelijke groet,
Francisca en Susan

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u een relatie van ons bent of omdat u zich heeft aangemeld voor de nieuwsbrief.

Sbo de Boemerang is onderdeel van Leerplein055